Víno, burčák, ale i historický jarmark a koncerty známých českých skupin!
Na slavnostech vinobraní se toho dá ochutnat opravdu hodně.
Jak vypadá vinobraní z pohledu samotných pěstitelů vína, co vlastně pijeme při degustaci tzv. burčáku a jak ji přečkat bez kocoviny a střevních potíží - přinášíme vám užitečné poučení o vinobraní i tipy, kam a kdy se na Moravě a v Čechách za slavnostmi vína vypravit!
Když záda bolí a srdce zpívá aneb vinobraní, jak ho možná neznáte
Vinobraní není jenom bujará veselice, ale především vrchol vinařského roku, kdy se sklízí, lisuje a vyrábí víno.
Toto skutečné vinobraní nemá pevně daný začátek. Vše závisí na zrání vína, jež se liší dle oblasti i daného roku. Rozpoznat optimální zralost patří k zásadním dovednostem vinaře, na které závisí osud jeho sklizně.
V Čechách a na Moravě se hrozny obvykle sklízejí od začátku září. Postupuje se od raných odrůd (např. Sieger, Irsai Oliver) a přechází se ke středně raným a pozdním (např. Muškát moravský). Česaní hroznů je stále prováděno ručně, i když stroje asistují více než v minulosti.
Ačkoli jsou sběr, zpracování i výroba vína pořádná dřina, nejen samotní vinaři k ní vzhlížejí s láskou a zalíbením. Období, kdy se mnohaměsíční námaha před očima proměňuje ve sladkou úrodu, inspiruje básníky (Jan Skácel), muzikanty (Hradišťan) i filmaře (Bobule)!
A co si budeme nalhávat - je to právě burčák, jenž onu krásnou dřinu notně zpříjemňuje!
Burčák - jak se vyrábí a jak jej pít, aby neškodil, ale léčil
Burčák je mladé, jemně perlící víno s obsahem 1 až 7 % alkoholu, které se vyrábí častěji z bílých hroznů a podle zákona se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Z hlediska výroby vína jde o meziprodukt - hroznový mošt kvašený pouze několik dní. Výsledkem je víno s nízkým obsahem alkoholu, zato s vyšší koncentrací cukru.
Zajímavostí burčáku je také jeho zeměpisné rozšíření. Na burčáku si pochutnáte na Moravě a Slovensku (Burčiak), v Rakousku (Sturm, Staubiger) a v jihozápadním Německu (Junger Wein). V jiných zemích se budete dlouho pídit nejen po burčáku, ale i příslušném ekvivalentu - např. v angličtině se tento typ vína označuje opisem partially fermented wine.Burčák je velmi zdravý nápoj, který obsahuje vitamíny a další prospěšné látky. Jen namátkou: vitamin B podporuje zdravé trávení, tiamin činnost srdce a kyselina nikotinová působí proti nervovým a kožním poruchám.
Poučku, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik krve proudí v jeho těle (4 až 6 litrů), berte s rezervou a burčák si dávkujte s rozvahou!
CHcete-li slavnosti vinobraní přežít ve zdraví, dbejte těchto rad:
- víno míchejte s vodou, ne s cigaretami a sladkostmi, které neutralizují chuť vína a zvyšují kocovinu
- nepijte nalačno, ale před první sklenkou si dopřejte porci něčeho mastného a tučného
- nadměrná konzumace burčáku má projímavé účinky
- burčák skladujte v nádobě s přístupem vzduchu - zabráníte tak solidní explozi následkem hromadění oxidu uhličitého!
Znojmo, Bzenec i Praha. Která vinobraní ještě letos stihnete?
Informace a termíny konání zjistíte na těchto stránkách: Pálavské vinobraní v Mikulově , Znojemské historické vinobraní . Pokud tyto akce nestihnete letos - nezoufejte, příští rok se budou určitě opakovat. Kromě výborného vína se většinou také můžete těšit na rytířské turnaje, historické průvody i hudební hvězdy.
Pokud se obejdete bez davů lidí a umíte ocenit atmosféru tradičního moravského vinobraní, zajeďte si do Strážnice nebo navštivte Bzenecké krojované vinobraní! Zájemci z Čech si nenechají ujít vyhlášené Mělnické vinobraní . Na své si přijdou také pražští milovníci vína, které v září a říjnu čeká hned několik vinobraní! 10.10.2022