Učíme se číst z barvy, vůně a chuti vína

Z předchozího článku už víte, jak správně degustovat víno. Tím však úloha degustátora zdaleka nekončí. Smyslem ochutnávky vína je rozpoznat, zda víno voní po ovoci, květinách, vanilce nebo třeba petroleji. A zdatnější ochutnávači zvládnou z buketu, barvy a chuti vína dokonce určit jeho odrůdu, původ nebo stáří.

Erudovanou degustací tedy skutečné dobrodružství teprve začíná! Naučte se s námi číst z barev, vůní a chutí vína. Krom tohoto článku vám bude pomocníkem kazeta vonných esencí Pulltex.

Co nám o víně prozrazuje?

Barva


červenéČervené víno

Od tmavě rudé přes světle červenou, až cihlovou barvu po světlé, skoro oranžové zbarvení. Paleta barev červených vín je docela pestrá.

A co nám odstíny červeně o víně prozrazují?

Světlé či oranžové zbarvení je typické pro stará vína, která s věkem barvu ztrácejí. Oranžový nádech vynikne, když sklenici držíme šikmo proti bílému podkladu, například zdi.

Neprůhledná, jakoby krvavě tmavá barva může být výrazem mládí, stejně jako horkého podnebí domoviny odrůdy (často Syrah).

Svoji charakteristickou barvu mají i jednotlivé odrůdy. Třeba Cabernet Sauvignon bývá sytě tmavý. Dornfelder zase umí vykouzlit pověstné fialové odstíny.

Bílé víno

bíleU bílého vína rozlišujeme dvě základní barvy: zlatou (slámová, zlatožlutá) a čistou či mírně nazelenalou. Čím více zlata a žluti ve víně, tím starší bude. Nahnědlé tóny najdeme u vín, která mají svá nejlepší léta již za sebou. (Neplatí to pro Ryzlink rýnský, jenž nabývá zlatožluté barvy už v mladých letech.)

Intenzivnější a plnější zbarvení bývá také známkou vyšší sladkosti vína a v mnoha případech i horkého podnebí oblasti, z níž víno pochází. Vybledlá, vodová barva zase poukazuje na chladnější podnebí.

Vůně (buket, aroma)

Víte, co mají společného petrolej a lipový květ? Obojí lze ucítit při ochutnávání Ryzlinku rýnského. Pokud nevěříte, zeptejte se každého zkušenějšího znalce vín.

Také jste vůně skořice, uzeného špeku nebo čokolády doposud přičítali bujné fantazii degustátorů, umocněné poctivým ochutnáváním? Podobnost vůní přesto nachází oporu v realitě. Důvodem často neuvěřitelných asociací je podle vědců přítomnost stejných chemických látek ve víně a přirovnávaném ovoci, zelenině, koření apod.

Podívejme se na nejtypičtější kategorie vůní, které můžeme, po troše cviku, ve víně objevit.


ovoce1. Ovoce

- citrusové plody/žluté ovoce: citrusy, pomeranče či limetky cítíme často v lehkých suchých bílých vínech, jako je Ryzlink rýnský.

- broskve, meruňky, mango: typické pro ryzlinky, muškáty či Chardonnay.

- červené ovoce (červený rybíz, jahody, maliny, třešně aj.): hledejte a nacházejte ve vůních červených vín, jako jsou Rulandské modré a Merlot.

- exotické ovoce (liči, fíky, grapefruit): objevuje se u tramínů či Chardonnay.

2. Květiny

Vůně muškátů, růží, šeříků a dalších květin jsou typické pro aromatická vína, jako jsou Muškát moravský, Tramín červený a Pálava.

zelenina3. Zelenina

Po paprice voní Cabernet Sauvignon, ve Veltlínském zeleném krom papriky najdeme též hrášek. Jiná vína evokují chřest, trávu či olivy.

4. Koření

Zdá se vám, že pepř a víno nejdou dohromady? V buketu Veltlínu jde o velmi ceněnou aromatickou nuanci! Vína mohou být kořeněná i vanilkou, lékořicí, oříškem či hřebíčkem. Vanilkové aroma je výrazné ve vínech školených v barrique sudech.

5. Kouř, káva, čokoláda a další

Jak čtete, v buketu vína lze narazit na opravdové delikatesy. Jako třeba vůni kávy u šampaňského nebo aroma čokolády v jemných červených vínech.

Chuť

A co všechno dokáže jazyk degustátorův odhalit z chuti vína? Podstatně méně než nos.

Jazyk slouží zejména k rozlišování čtyř vlastností vína, jmenovitě hořkosti, sladkosti, harmoničnosti a míry přítomnosti tříslovin.

Při ochutnávce se snažte mít na mysli, že sladkost vnímáme na špičce jazyka, ostrost a kyselost na jeho stranách a hořkost a kyselost v zadní části.


esenceVytrénujte svůj čich s pomocí vonných esencí

Pokud máte pocit, že ve víně stále nenalézáte to, co byste v něm nalézat měli, nevěšte hlavu ani neházejte flintu do žita.

Každý smyslový vjem je totiž do značné míry subjektivní.

A své čichové ústrojí navíc můžete zdokonalovat a tříbit. V kazetě s 12 vonnými esencemi pro bílé víno a šampaňské renomované značky Pulltex najdete skvělého pomocníka.

V každém popisku vín z našeho e-shopu najdete charakteristiku jejich buketu, chuti a dalších vlastností. Není nic snazšího, než se zásobit několika láhvemi a trénovat!

22.08.2018
ZpětVšechny články
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Učíme se číst z barvy, vůně a chuti vína
Přihlášení Registrace