Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Vinař si nemůže být jistý ani tím, jakou práci mu rozmary počasí přichystají na zítřek. Je proto příjemným paradoxem, že co bude dělat v 11 hodin dopoledne, 11. listopadu, ví každý vinař a milovník vína dlouho dopředu naprosto přesně - ochutnávat Svatomartinské víno, a to nejlépe za doprovodu pečené husy a koláčů!

Víte, z kterých odrůd se Svatomartinské víno vyrábí, odkud pochází jeho tradice a název, kde jej zakoupit a jak připravit svatomartinskou husu? Na tyto a jiné otázky najdete odpověď v našem dnešním článku.

Co je to Svatomartinské víno?

Ne náhodou se v Česku Svatomartinské víno smí vyrábět pouze z hroznů odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké - tedy z odrůd, které časně dozrávají. Jako Svatomartinská totiž označujeme první vína daného ročníku, jež měla na dozrání jen několik měsíců.

Právě díky mladosti získává víno charakteristickou lehkou barvu, silnou ovocnou vůni a svěžest v chuti. Svatomartinské víno může být v závislosti na odrůdě víno bílé, červené i růžové.

Zajímavé je, že chuť, buket a další vlastnosti Svatomartinského vína poměrně spolehlivě napoví, jaká bude kvalita vína v daném roce celkově.

Vyzkoušet to můžete sami. Ochutnejte Svatomartinské víno z naší nabídky!

Původ a tradice

Svatomartinské víno má asi každý spojeno se svatomartinskými hody, při nichž se mimo vína podává pečená husa a koláče. Odkud se ale tato tradice vzala a jak je vlastně stará?

Poměrně hodně. Své jméno totiž Svatomartinské víno neslo už za císaře Josefa II. (2. polovina 18. století). Právě začátek listopadu znamenal pro tehdejší vinohradníky konec celoroční práce pro sedláky a panstvo, a tím i důvod k oslavám a hodování. A během nich bylo samozřejmě zvykem ochutnávat novou úrodu.

Tradice otvírání a ochutnávání prvního vína časem srostla se svátkem svatého Martina, jenž připadá na 11. listopadu. A Svatomartinské víno bylo na světě!

V naší novodobé historii se Svatomartinské víno oficiálně vyrábí od roku 2005. Pro značnou oblibu už měli čest jej ochutnat i na Slovensku či ve vzdáleném Japonsku.

Kterak pečená husa na svatomartinskou tabuli přišla a jak ji připravit

Pátrání po původu svatomartinské pečené husy je rovněž zajímavé, často až zábavné. Zvláště zabrousíme-li do světa ústní lidové slovesnosti, kde osud hus na svatomartinské tabuli interpretují jasně - jako trest za kdákání, jímž husy rušily svatého Martina při kázání.

Pravda bude prozaičtější. Vykrmené domácí zvířectvo, včetně hus, mělo zkrátka na podzim ty nejlepší míry k tomu, aby se stalo hlavním chodem na slavnostní tabuli?

Pokud se rozhodnete degustaci Svatomartinského vína zpestřit pečenou husou, což vřele doporučujeme, nezapomeňte na základní pravidla její přípravy:

  • husu ponořte do sádla, čímž zabráníte vysušení masa,
  • maso pečte dlouho (klidně 8 až 12 hodin) při nízké teplotě (100 °C),
  • tradiční svatomartinskou husu podáváme s knedlíkem a se zelím, vyzkoušet můžete také jiné přílohy, například lokše.

Kvalitní Svatomartinská vína objednávejte ZDE!

27.10.2020
ZpětVšechny články
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět
Přihlášení Registrace