
Nyní se však určitě ptáte: "Jaký je zásadní rozdíl mezi sektem a pravým šampaňským?". Ti, kteří si mysleli, že je hlavní rozdíl mezi těmito víny ve složení či postupu výroby, tak samozřejmě mají pravdu, ale není to přesné. Uvedeme to tedy na pravou míru. Zásadní rozdíl totiž není ani tak ve složení či technologii výroby, jako spíše v původu.
Zaměříme-li se na pravé šampaňské, tak s klidným svědomím mohu říci, že hlavním rozdílem je, že pravé šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne-Ardenne, která se nachází v severovýchodní Francii. Kvalitní šampaňského také poznáte podle ceny, neboť ceny začínají zpravidla někde od 500 korun.
Sekty jsou poté ostatní šumivá vína, která jsou vyráběna stejným způsobem jako šampaňské, avšak nepochází z dané vinařské oblasti.
Zmínila jsem zde také termín "perlivá vína". Zde si dejte pozor, neboť perlivá vína, ne že by nebyla chutná, ale většinou se jedná o vína nižší kvality. Jsou to vína, u kterých je šumivost dosahováno "prohlubováním" oxidu uhličitého. Je zcela zaručeno, že po konzumaci většího množství tohoto druhu šumivého vína, si objednáte pořádný bolehlav.
Jaká je historie šampaňského vína?

Historie je spletitá. Traduje se, že šumivé víno, které bylo později nazvané podle oblasti, odkud pochází, objevil benediktýnský mnich Dom Pérignon. Objevil ho ale náhodou a to při převozu vín z Francie do Anglie, kdy docházelo k druhotnému kvašení, při kterém ve vínu vznikly bublinky. Nejprve z bublinek nebyl příliš nadšený, nicméně si později uvědomil, jaký potenciál se v tomto vínu skrývá. Pro tyto vína zesílil láhve a korkové zátky vybavil navíc provázky. Oblibu šampaňského si v 17. století získali hlavně bohatí Britové, později se však rozšířilo takřka po celém světě.

Pravé šampaňské víno
Zaměříme-li se na pravé šampaňské, tj. oblast Champagne, zde platí striktní výběr odrůd. Míchají se nejčastěji tyto tři odrůdy vína:
Chardonnay, které se vyznačuje jemným aroma a výraznou kyselinkou. Tato odrůda zraje pomalu a přináší svěží květinové a ovocné tóny.
Pinot Noir přináší aroma připomínající vyzrálé ovoce a tím dává šampaňskému potřebnou sílu a tělnatost.
Pinot Meunier - Šampaňské, ve kterém je tato odrůda zastoupena větším dílem, nemá příliš velký potenciál zrání. Toto šampaňské je ideální konzumovat ještě mladé, kdy je jeho ovocné aroma a intenzivní buket na vrcholu. Tato odrůda patří do rodiny Pinot (Rulandské), avšak u nás tak nikdy nebyl pojmenován. Vinaři mu říkají "Mlynářka" a to díky jeho vzhledu jakoby pomoučených mladých listů a výhonků.
Velikou zásluhu má Dom Pérignon, kterého napadlo míchat různé odrůdy vín a to za účelem zvýšení výsledné kvality tohoto lahodného nápoje.
Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Proč se nebát nákupu vína na Internetu
V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské