
Červené víno Modrý Portugal, původ této odrůdy není dosud znám. Z názvu sice vyplývá, že to může být i Portugalsko, ale v této zemi se vůbec nepěstuje. Je rozšířena v celém Podunají, proto se říká, že bude pravděpodobně z oblasti Rakouska. Modrý Portugal je zapsán v Listině registrovaných odrůd na Slovensku. V Čechách ji lze najít jako základní odrůdu na Mělnicku, Roudnicku či Čáslavsku. Ve Státní odrůdové knize České republiky je zapsána od roku 1941.
Co je pro Modrý Portugal typické?
Odstín barvy MP závisí na velikosti sklizně, je méně intenzivní než například Svatovavřinecké.
Podařené víno této odrůdy má jemnou květinovou vůni, která je velice příjemná. Během zrání je zde vůně čerstvého sena. Z MP lze vytvořit příjemné mladé červené víno, které lze na trhu najít pod názvem Martinské víno. MP má typickou jemně rubínovou barvu a je doprovázena jemnou až květinovou vůní.
Chuť Modrého Portugalu je lehčí, harmonická, příjemná, sametová. Víno je lehčí s nižším obsahem kyselin.
Je toto víno vhodné k archivaci?
Víno rychle vyzrává, takže není vhodné k archivaci. Doporučuje se pít mladé, kdy vynikne jeho aroma.
K jakým jídlům si můžete Modrý Portugal nejlépe vychutnat?
Tyto vína jsou vhodná k drůbežímu masu, k bifteku, bažantu, kachně, huse a další zvěřině. Dále se hodí k různým sýrům a těstovinám. Jedná se lehčí víno, tudíž se hodí i k lehčím italským jídlům.

Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Proč se nebát nákupu vína na Internetu
Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat?