Víte, k jakému jídlu se nejvíce hodí které víno? Nalézt správný soulad mezi pokrmem a vínem je někdy umění, důležitou roli hraje například úprava pokrmu, použité suroviny, koření, charakter události, roční období, cena a například vlastní představy a preference.
Obecně lze říci, že čím delikátnější a jemnější pokrm, tím je třeba zvolit jemnější druh vína. Výraznější jídla je zase vhodné kombinovat s chuťově plnějšími víny a naopak. Ochutnejte ostrou omáčku s lehkým vínem, v ústech vám vznikne "něco" nevýrazného a naopak, když večeříte lehké jídlo a zapijete ho plným, mohutným vínem, výsledek nebude zrovna požitkem. Víno a jídlo musí spolu "hrát" stejnou hru, musí se vzájemně podporovat a doplňovat, žádný ?hráč? nesmí být dominantní, jedině tak docílíte nejlepší výsledek.
Je třeba také mít na paměti, že slaná chuť posiluje pocit hořkosti, hořká chuť zase pocit kyselosti, sladká chuť zmírňuje kyselou, slanou a hořkou. Musíme spojit dvě chutě, které se doplňují, jen tak vykouzlíme požadovanou harmonii chuti. Důležité je se soustředit na použité suroviny, tj. maso, zelenina, příloha, koření, složení omáček.
Kombinací je nespočet, je však důležité mít na paměti, abyste si jídlo opravdu vychutnali, je zapotřebí zvolit k jídlu to správné víno.
K jakému masu se hodí bílé víno?
Drůbeží maso - hodí se spíše k bílým, mírně aromatickým vínům. Určitě vyzkoušejte lehčí vína, jako například Müller Thurgau nebo Pálava.
Telecí maso - hodí se také spíše k bílým vínům, jako je například Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a Neuburské.
Bílé víno a ryba?
Vybíráte-li víno k rybě, zde hodně záleží na způsobu přípravy ryby.
K jemně upraveným rybám vybírejte lehké, suché, kabinetní víno s nižším obsahem alkoholu, hodí se například Veltlínské zelené či Neuburské.
K smažené obalované rybě jsou vhodnější plnější suchá vína, jaké například Rulandské bílé, Chardonnay či Ryzlink rýnský.
Uzené ryby se skvěle hodí k bílým vínům s odrůdou Veltlínské zelené či Rulandské bílé.
K mořským rybám se také skvěle hodí bílá vína jako Chardonnay, Rulandské bílé či Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský.
Štiku, kapra nebo pstruha si určitě vychutnáte s bílým vínem, jako například Neuburské, Aurelius, Ryzlink vlašský nebo Sylvánské zelené.
Bílé víno a sýry?
Mladé čerstvé bílé sýry se hodí k svěžím bílým vínům, jako např. Müller Thurgau, Veltlínské zelené či Neuburské.
Plísňové sýry jako je hermelín je vhodné podávat k lehkým bílým vínům.
Niva a sýry s modrou plísní se skvěle hodí k sladkým bílým vínům.
Parmazán, čedar se hodí ke svěžím bílým vínům, například Veltlínské zelené.
Bílé víno a těstoviny?
Pokrmy obsahující těstoviny jsou ideální k plnějším bílým vínům.
Jaké bílé víno k dezertům?
K ovocným salátům se skvěle hodí Tramín červený.
Ke krémovým dezertům ochutnejte ledové víno nebo slámové víno.
Ke zmrzlině se pak nejvíce hodí sekty.
Obecně k dezertům se bude vždy hodit Sauvignon nebo Ryzlink vlašský.
Předkrmy a bílé víno
K předkrmům se skvěle hodí lehká bílá vína, jako je například Muškát Moravský nebo Sauvignon.
Podáváte-li si studenou rybu, ochutnejte k ní dobře vychlazený Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.
Máte-li předkrm, který více kořenitý, doporučuji Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené.
Je-li předkrm výrazný, například husí játra, sáhněte po Chardonnay nebo Pálava.
Studené předkrmy - otevřete spíše Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Neuburské.
Teplé předkrmy - skvěle se hodí Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava.
Polévky a bílé víno
I k polévce lze doporučit vhodné víno.
Zeleninové polévky - skvěle se hodí suchý Müller Thurgau nebo růžové víno.
Hovězí polévka - hodí se vyzrálé víno, například Neuburské.
Hutnější polévky - nejvhodnější je Sylvánské zelené nebo Rulandské bílé a Neuburské.
Přečtěte si také:
Pro všechny milovníky bílého vína - jak vybrat a jak servírovat
Zajímá vás tajemství výroby bílého vína