
Jak servírovat portské víno, tak abyste si jej naplno vychutnali a zároveň vyhověli nepsaným pravidlům jeho podávání?
Myslet musíme především na výběr skleniček, správnou teplotu i načasování přípitku.

Z jakých skleniček podávat portské víno?
Ideální sklenice na portské víno má tulipánový tvar a její šířka se pohybuje někde mezi šířkou sklenice na bílé a sklenice na červené víno. Portské víno bychom měli nalévat do speciálních sklenic pro portské víno, které zakoupíte i v našem e-shopu.
Pokud máte návštěvu za dveřmi a víno v ledničce, servírujte portské ve sklenicích na bílé víno nebo sherry.
Při jaké teplotě podávat portské víno?
Zejména bílé portské víno bychom neměli pít příliš teplé, jinak zcela převládne silný alkohol a přebije chuť a buket vína.
Zatímco u bílého portského je ideální teplota servírování 8 až 14 stupňů, červené a zralejší portské lze servírovat i při pokojové teplotě, tj. okolo 17 stupňů.
Portské jako aperitiv, anebo digestiv?
Podávat portské na začátku nebo spíše na konci hostiny?
Vzhledem k výrazné chuti i vyššímu obsahu alkoholu se portské víno doporučuje spíše jako digestiv, tedy k čokoládovým desertům, sýrům, ořechům atd., na konci oběda či večeře. Pokud neplánujete chuťově velmi výrazný předkrm, hrozí, že portské kvality jídla zcela zastře.
Přečtěte si také:
V čem je tak proslulé portské víno - vyberte si pouze kvalitní portské!
Pro nejlepší portské již nemusíte jezdit za hranice Portugalska - Můžete ho mít již zítra!