
Červené víno Merlot, Merlot odrůda je velice oblíbená, která pochází z francouzského regionu Bordeaux. Název Merlot byl odvozen od francouzského ptáka kosa (merle), který velice rád ozobává malé bobule z velkých hroznů. Jde o křížence odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc. První písemné známky o této odrůdě se objevily již ve 14. století. Nejdříve byla spíše doplňkovou odrůdou, nicméně od roku 1784 získala svůj název a začala patřit k nejpěstovanějším odrůdám. Přesný původ Merlotu však nebyl dlouho znán, až v roce 2009 se prokázala, že jde o křížence dvou výše zmíněných rodičů.
Co je pro toto červené víno typické?
Červené víno Merlot je hebké a vláčné a je pro něho typická rubínová až tmavě granátová barva. Jelikož jde o odrůdu plodnou, na trhu lze najít i vína světle rubínové barvy s travnatou vůni a nahořklou dochutí.
Vůně Merlotu je v tónech přezrálého černého rybízu.
V chuti lze najít černé třešně, švestky, ostružiny, fíky a růže. Po delší době v láhvi se lze setkat s tóny tabáku, lanýžů, kávy či čokolády.
Která jídla jsou k Merlotu vhodná?
Červené víno Merlot je skvělé konzumovat jak samostatná, tak například k jemným paštikám, k srnčímu či jelenímu ragů, telecímu, jídlům s výraznou chutí rajčat, pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálům.

Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat?