Červené víno Dornfelder, odrůda Dornfelder je středně pozdní moštová odrůda vinné révy určená pro výrobu červeného vína. Tato odrůda byla vyšlechtěna v roce 1955 v Německu křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Do Státní odrůdové knihy ČR byla zaregistrovaná v roce 2004, pěstuje se na Moravě, tj. Mikulovská a Velkopavlovická podoblast, na Mutěnicku, Velkopavlovicku a na Bzenecku.
Čím je víno Dornfelder typické?
Tyto vína jsou obvykle výborné kvality, mají tmavě granátovou barvu, jemné aroma s vůní svěžího ovoce (lesní plody, brusinky, ořechy, v méně vyzrálých hroznů má někdy vůni i zelené papriky), chuť je středně plná až plné dle úrody a technologie. Tyto vína se doporučují pít jako mladá.
K jakým jídlům si víno Dornfelder nejlépe vychutnáte?
Svěží vína, která se hodí k těstovinám, plná vína podáváme k těžkým nebo kořeněným úpravám masa, omáčkám, grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům.
Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Proč se nebát nákupu vína na Internetu
Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat?