
Cabernet Moravia je moštová odrůda vinné révy, která vznikla křížením dvou odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc (v roce 1975). Je to první odrůda kabernetového typu vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem a udržovatelem je Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Tato odrůda byla do Státní odrůdové knihy v ČR zapsána v roce 2001.
Co je typické pro toto víno?
Počátek zrání hroznů jsou trávovité (zelené makovice), pak přecházejí přes vůni paprik k vůni borůvky a černého rybízu.
Cabernet Moravia patří ke kvalitním moravským červeným vínům.
Typická vína jsou granátově tmavá s jemnými kabernetovými tóny černého rybízu ve vůni i chuti, doplňuje je aroma třešní, višní, tabáku a marmelády. Víno je mohutné s dlouhou dochutí.
K jakým jídlům si víno Cabernet Moravia nejlépe vychutnáte?
Víno se podává k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami, dále k tmavým a uzeným masům, k tučným a tvrdým sýrům.

Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Proč se nebát nákupu vína na Internetu
Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat?