
Červené víno Alibernet, odrůda Alibernet je středně pozdní až pozdní moštová odrůda vinné révy, z které se vyrábí červené víno.
Odrůda vyšlechtěná v roce 1950, vznikla křížením odrůd Alicante Henri Bouschet a Cabernet sauvignon. Tato odrůda se pěstuje na menších plochách ve státech bývalého Sovětského svazu, také i na Slovensku a v menší míře v České republice. Do státní odrůdové knihy ČR byla zapsána v roce 1975.
Co je typické pro víno Alibernet a je vhodné k archivaci?
Víno Alibernet dosahuje velmi dobré jakosti. Tato odrůda se používá do Cuvée, které dodává barvu a kabernetové aroma, proto se spíše hodí do dotváření barvy kabernetových odrůd. Takové typické víno je velmi tmavě červené s výraznou kabernetovou vůní.
Chuť je spíše drsnější, travnatá. Vůně a chuť této odrůda připomíná černý rybíz, kabernetové tóny a čokoládu.
Tyto vína se hodí pro archivaci.
Jaká jídla jsou vhodná k tomuto jídlu?
Velice se hodí k masitým jídlům, převážně zvěřiny. V oblasti Černého moře se z této odrůdy vyrábějí dezertní a šumivá vína.

Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat?