Vše o víně - základní průvodce vína

Víno se zařadilo v posledních letech mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje žen a mužů a to téměř ve všech domácností, barů, vináren a kaváren České republiky. Kam až sahá historie vína? Jaké jsou základní a rozšířené dělení vína? Jste natolik odborníkem, že víte, jak správně víno skladovat či degustovat? Už jste se doslechli, jak pití vína působí na zdraví či sexualitu člověka? Tento článek vám bude sloužit jako základní průvodce tohoto lahodného nápoje.

Co se tedy v tomto článku dovíte?

Základní poznatky o víně

Víno patří do skupiny alkoholických i nealkoholických nápojů, které vzniká technikou kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo "víno" pochází z latinského názvu "vine", které je odvozeno z latinského slovesa "viere", což znamená "vinout se".

S vínem, jeho výrobou či pěstováním vinné révy se zabývá oblast zvaná "enologie". Víno je nápoj omamný a jeho požití má blahodárný vliv na člověka. Bylo provedeno mnoho studií, jejichž výsledkem bylo, že pravidelné pití vína má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví (viz níže Jaký vliv má popíjení vína na vaše zdraví?).

Také je dobré vědět, že výrobu vína ve všech vyspělých vinařských státech upravuje poměrně přísné zákonné normy, tzv. vinařský zákon.

Jaká je historie vína?

Víno pijeme již od pradávno. Je pravdou, že už staří Egypťané věděli, v čem je jeho síla. Zajímá vás historie nebo současnost vína obecně, popřípadě jaké jsou počátky vína v České republice? Přečtěte si článek z našeho blogu Již staří Egypťané věděli, že ve víně je síla.

Kvalitní vína, šampaňské, sekty či portská vína

První a zároveň základní rozdělení vína je podle svého typu. Víno tedy můžeme rozlišit na:

Vánoce

Portské víno

Co je to vůbec portské víno? Portské víno je také známé pod název Porto, Oporto či v orginále "Vinho do Porto". Portské je fortifikované (nebo také dolihované) víno, které se vyrábí v údolích podél řeky Douro v severním Portugalsku. Když se zaměříme na barvu, jedná se o typicky červené víno s daleko vyšším podílem zbytkového cukru. V restauracích či v obchodech je často prezentováno jako dezertní víno. Portské víno lze ochutnat v suché, polosuché či také v bílé variantě.

Portské víno se vyrábí výhradně z hroznů, které jsou vypěstovaná a zpracovaná v Portugalsku. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádobách. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (8% alkoholu) je mošt přečerpán do sudů, v nichž je připravena vinná pálenka (70% neutrálního alkoholu), který kvašení okamžitě zastaví. Poté nezkvašený cukr zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu až o 22 procent. Před nalahvováním víno ještě zůstává nějakou dobu v sudech.

Portské víno se vyrábí i mimo Portugalsko, především v Austrálii, severní Americe, Kanadě, Indii, Argentině a ve Spojených státech. V Evropské unii je označení "Porto" vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty Portugalska.

Chcete si přečíst více informací o portském víně? Přečtěte si dále:

V čem je tak proslulé portské víno - vyberte si pouze kvalitní portské!

Pro nejlepší portské již nemusíte jezdit za hranice Portugalska - Můžete ho mít již zítra!

Vánoce

Šumivá vína

Šumivá vína jsou vína, ve kterém obsah oxidu uhličitého vznikl druhotným kvašením cukrů, přidaných do základního prvotně kvašeného vína tirážním likérem (šumivá vína jsou vyráběny primárním či sekundárním kvašením vína nebo moštu). Šumivá vína patří do skupiny alkoholických nápojů, kam spadají sekty a šampaňské.

Druhotné kvašení probíhá buď v lahvích šampaňskou metodou, nebo v tanku metodou charmat. Konkrétní chuťové vlastnosti se pak dostávají do základního vína expedičním likérem.

Splní-li základní víno podmínky kvality, dle vinařského zákonu je možné šumivé víno označovat jako sekt. Tento název je převzat z Německa a to zhruba od 18. století.

Občas název sekt je zaměňován s názvem šampaňské víno. Šampaňská jsou vína s označením "Champagne" a mohou se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Campagne-Ardenne. Od roku 1908 je pak toto označení chráněno ochrannou známkou. Výroba šampaňského je povolena pouze ze tří odrůd, jimiž jsou rulandské modré, mlynářka a Chardonnay.

Chcete si přečíst více informací o šumivých vínech? Přečtěte si dále:

Jak poznat kvalitní sekt a šampaňské?

V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské?

Jak vybrat opravdu kvalitní sekt?

Jaké jsou 2 základní metody výroby kvalitního sektu

Chcete si zakoupit opravdu kvalitní sekt - Zapomeňte na laciné pití a ochutnejte kvalitu.

Jak poznáte kvalitní šampaňské?

Dělení vína pro úplné začátečníky - dělení vína podle barvy:

Je pro Vás svět vína stále ještě velikou neznámou? Chcete vědět, jaký je rozdíl mezi suchým a polosuchým vínem, sladkým či polosladkým? Proč je "Tramín červený" bílé víno a co znamená "kabinetní" či "slámové" víno? Je "ledové víno" opravdu ledové, nebo jak to vůbec je?

Je toho spousta, co se může člověk na etiketě láhve dozvědět, ale mnoho z vás se stále ptá, co to vůbec znamená. Pro každého, kdo se chce v oblasti vín orientovat, jsem připravila tuto sérií článků, kde si postupně všechny tyto informace vysvětlíme.

V úvodu si řekneme, čím se vyznačují a odlišují jednotlivá vína podle barvy:

Červená vína

Červené víno je víno, které se vyrábí pouze z modrých hroznů, pouze v těchto odrůdách se nachází červené barvivo, a to procesem nakvašením nebo jiným tepelným zpracováním. Následně se při jeho výrobě musí rmut nechat několik dní kvasit, slupky zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Proces kvašení probíhá daleko delší dobu a za vyšší teploty, než je tomu u vína bílého. Červené víno má také vyšší míru třísloviny a resveratrolu (vyskytuje se také v bílém víně).

Červené víno má své typické aroma, což jsou peckoviny a bobuloviny zvlášť pak černý rybíz, kterým nás tolit toto víno oslovuje. Některá vína z dřevěných, barrique sudů v sobě nesou také vůně vanilky, kouřeči ořechu. Typické je, že výrazná chuť a aroma červených vín se plně rozvinou až při větším přísunu vzduchu, proto se také servíruje ve velkých sklenicích na červené víno.

Chcete si přečíst více informací o červeném vínu? Přečtěte si dále:

Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat?

V čem vyniká červené víno Merlot?

Bílá vína

Bílá vína jsou vyrobeny z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů vinné révy. Jakým způsobem vznikne tedy bílé víno, když se vyrábí i z hroznů červených? Je to z toho důvodu, neboť při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Právě ony slupky vína jsou zdrojem barviva, která se v rámci bílého vína do nápoje vůbec nedostane. Bílé vína, které jsou vyrobeny z červených či modrých hroznů se nazývají "klaret". Typická výroba bílého vína se také používá u matoucích odrůd jako Tramín červený, který je vyráběn z červených hroznů. Tento přívlastek pak odkazuje k barvě hroznů, barva vína je však zlatavá jako u bílých vín.

Bílá vína mají svěží aroma připomínající citrusové plody, pomeranče, citrusy, ale také i luční kvítí. Chuť bílého vína je však kyselejší a řízná. V případě aromatických a sladkých vín je pak hutná a šťavnatá.

Chcete si přečíst více informací o bílém vínu? Přečtěte si dále:

Kvalitní bílá vína - jak vybrat a jak servírovat?

Víno Pálava - proč je tak oblíbená?

Vánoce

Růžová vína

Růžové víno, označováno také jako "rosé" (rose), je přírodní suché víno, které je vyráběno z hroznů modrých odrůd. Barva růžového vína může být v oranžových odstínech (připomíná barvu lososovou, meruňkovou, koroptví oko), růžových nebo růžovo-fialových odstínů. Toto víno se vyrábí stejným způsobem jako víno červené, avšak vyluhování barviva ze slupek do vinného moštu trvá kratší dobu. Pravé "rosé" se vyrábí pouze z modrých hroznů vinné révy a to metodou nakvášením rmutu nebo bez nakvášení. Vinařský zákon rovněž nevylučuje použít při výrobě technologii, která se používá v různých fázích výroby surovin určené pro výrobu bílého vína. Růžové víno, které je vyrobené ze směsi bílého a červeného vína (cuvée) lze rozeznat podle jejího odstínu a to svými růžovými, nachovými a purpurovými odstíny. Hlavním posláním růžového vína je hlavně osvěžit.

Chcete si přečíst více informací o červeném vínu? Přečtěte si dále:

Kvalitní růžová vína - jak vybrat a jak servírovat?

Dělení vína pro začátečníky - Dělení vína podle zbytkového cukru

Víte, jaký je rozdíl mezi suchým a polosuchým vínem, sladkým či polosladkým? Říkáte si, že opravdu ne, tak v tom případě je tato část určena právě pro vás. Vína totiž rozdělujeme podle množství zbytkového cukru. Zbytkový cukr ovlivňuje výslednou sladkost vína a dotváří jeho výslednou chuť. Jaký je rozdíl mezi cukernatostí hroznů a zbytkovým cukrem? Tyto dvě hodnoty si opravdu s vínem nesmíte plést. Cukernatost totiž určuje množství cukru ve vylisované šťávě, tím myslíme v moštu z vinných hroznů. Čím déle hrozny na vinici vyzrávají, tím vyšší cukernatost víno má, a tím lepší kvalita vína. Dalším termínem je poté zbytkový cukr, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvašení, a proto zůstává nadále ve víně a ovlivňuje tak jeho sladkost, neboli také chuť a buket. Zbytkový cukr se měří v gramech na litr a dle toho se vína člení na tichá, suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Jaké víno preferujete vy?

Chcete si přečíst více informací o dělení vín podle zbytkového cukru? Přečtěte si dále:

Dělení vína pro začátečníky - Dělení vína podle zbytkového cukru

S jakými víny se můžeme ještě setkat?

S jakými víny se dále můžete setkat, aneb jaké různé termíny se používají a co znamenají? V široké nabídce vín se určitě můžete setkat s těmito víny:

Svatomartinské víno

Co to jsou Svatomartinská vína? Je to jednoduché, jsou to první vína nového ročníku. První Svatomartinská vína se otevírají tradičně 11. listopadu v 11 hodin na slavnostních akcích po celé České republice. Jedná se o svěží a ovocitá vína, která zrála pouhých pár hodin. Nicméně za tu dobu již získala svůj charakter. Tyto mladá vína se doporučují vypít do Velikonoc, kdy v sobě ještě uchovávají příjemnou svěží chuť. Aby bylo víno oceněno značkou ?Svatomartinské víno?, pro výrobu se používají hrozny z odrůd Müller Thurgau, Veltínské červené rané, Muškát moravský, což jsou bílá vína. Nebo hrozny z odrůd Modrý Portugal či Svatovavřinecké, což jsou červená či růžová vína. Všechny vína pocházejí z území České republiky a musí projít hodnocením nezávislé kontroly, která posuzuje vlastnosti vína, jako jsou čirost a barva vína (vzhled), intenzita, čistota a harmonie vína (vůně), intenzita, čistota, harmonie a perzistence vína (chuť) a vůbec celkový dojem z vína.

Chcete si přečíst více informací o Svatomartinském víně? Přečtěte si dále:

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Vánoce

Ledová vína

Dále se můžeme setkat s tak zvaným ledovým vínem. Ledové víno je víno s přívlastkem, které bylo vyrobeno ze zmrzlých hroznů. Tyto vína jsou charakteristická výrazným aroma, vysokým množstvím zbytkového cukru a nižším obsahem alkoholu (cca 8 ? 9%). Ledová vína se plní do malých láhví a prodávají se za vyšší cenu, která odpovídá obvykle vysokou kvalitu těchto vín, náročnému technologickému procesu výroby a nízké výlisnosti zpracování zmrzlých hroznů (cca 20%). Nejstarší záznamy o výrobě ledového vína pochází z 18. století z oblasti Franconia, kdy k jeho výrobě přispěl nenadálý mráz. Historický vývoj výroby ledových vín byl dále zaznamenán v 20. století, kdy se ledové víno začalo vyrábět ve většině severských vinařských států, jako je například Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko, Kanada. V České republice výroba ledových vín propukla v druhé polovině devadesátých let 20. století.

Chcete si přečíst více informací o Ledovém víně? Přečtěte si dále:

Ledové vína a co byste o něm měli vědět

ledove vinoi

Slámová vína

Slámová vína jsou vína přívlastková, která se vyrábí z použitých hroznů, z nichž se odpařila část vody. Slámové víno je typické vysokým množství zbytkového přírodního cukru, nižším obsahem alkoholu a vysokou extraktivností. Stejně jako u ledového vína jsou slámová vína prodávaná za vyšší cenu, která odpovídá výsledné kvalitě vín a náročnému a rizikovému technologickému procesu výroby. První záznamy slámového vína se objevily zcela nezávisle. Vinné hrozny se totiž běžně skladovaly na půdách, kde vydržely zhruba do poloviny zimy. Takto skladové hrozny samovolně ztratily část obsahu vody, čímž víno získalo výraznější a sladší chuť. Novodobá výroba slámového vína v České republice začalo v roce 1999.

Chcete si přečíst více informací o Slámovém víně? Přečtěte si dále:

Slámové vína a co byste o něm měli vědět

Kabinetní vína

Kabinetní vína jsou vína ze skupiny jakostních vín s přívlastkem. Hrozny těchto vín musí splňovat všechny požadavky pro výrobu vín jakostních. Dále musí hrozny pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich úroda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena. Při výrobě kabinetních vín (stejně jak tomu je u jakostních vín s přívlastkem) musí být splněny podmínky, například cukernatost hroznů musí být minimálně 19°ČNM. U těchto vín se nesmí zvyšovat cukernatost moštu. Jsou to vína plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu a někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. Jsou to vína lehčí, suchá.

Chcete si přečíst více informací o Kabinetním víně? Přečtěte si dále:

Kabinetní vína a co byste o něm měli vědět

Co nám o víně prozrazuje jeho jméno?

Víte, odkud se vzala všechna ta poetická, zajímavá až mnohdy exotická jména, jako je například Tramín červený, Modrý Portugal, Müller Thurgau, Hibernal či Merlot? Proč je zajímavé Rulandské šedé a co se skrývá pod jeho názvem a co v jeho láhvi? Většinu z nás zaujme právě jméno odrůdy a co teprve, až ucítíte jeho vůni a ochutnáte jeho lahodnou chuť? V této části se něco dozvíte o názvech vybraných odrůd, potažmo i jejich historii původu.

Chcete si přečíst více informací o původu názvu vybraných vín? Přečtěte si dále:

Co nám o víně prozrazuje jeho jméno?

Vybíráme pro vás vína pouze z kvalitních moravských vinařství, které to jsou?



Snažíme se pro vás vybírat pouze kvalitní vína, u kterých oceníte jejich vůni, chuť a barvu. V naší široké nabídce vín naleznete jak kvalitní moravská vína, tak kvalitní šampaňské, sekty nebo také výrazné portské víno. Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná a zároveň oceněná vína nabízejí? Potřebujete doporučit výjimečné povedené víno, které rozhodně stojí za to ho ochutnat?

Jaká vína z vinařství lze v našem e-shopu zakoupit? Doporučujeme přečíst něco málo o našich dodavatelích vín:

Vybírejte vína z našich vinařství:

Vína z našich vinařství - Vinařství František Zapletal

Vína z našich vinařství - Vinařství Čech

Vína z našich vinařství - Vinařství Dufek

Vína z našich vinařství - Vinařství U Kapličky

Vína z našich vinařství - Autréau

Vína z našich vinařství - Burmester

Vína z našich vinařství - Cálem

Vína z našich vinařství - Kopke

Vína z našich vinařství - Szigeti

Jaký vliv má popíjení vína na vaše zdraví?

Všude se píše, že víno má pozitivní vliv na vaše zdraví? Jak tomu tedy je? Uvedeme příklad: Znáte ten Francouzský paradox, kdy většina Francouzů holduje nezdravému, tučnému jídelníčku a přitom co se srdečních problémů týče, jsou na tam v porovnání s ostatními národy překvapivě dobře. Proč tomu tak je? No přeci proto, neboť pijí víno?. Tvrdí se, že vypít jedno až dvě deci vína denně je pro naše zdraví lepší než být úplným abstinentem. Dále je řečeno, že pití vína v rozumné míře přispívá trávení, krevnímu oběhu, nervové soustavě a těší se z něj dokonale libido. Naopak, nadměrné pití alkoholu účinkuje zcela opačně.

Chcete si přečíst více informací o tom, jaký vliv má víno na vaše zdraví? Přečtěte si dále:

Víno a zdraví

Jaké jsou základní pravidla při skladování vína a jeho podávání?

ledove vinoi

Celkový požitek a výsledná chuť z vína jsou ovlivněny správným skladováním a teplotou podávání vína. Jaké jsou základní pravidla, na které byste měli při zacházení s vínem pamatovat? V tomto článku se dozvíte, jak byste měli víno skladovat a správně servírovat, abyste se o tento požitek neochudili, a o to nám přeci jde.

Chcete si přečíst více informací o tom, jak správně servírovat a skladovat víno? Přečtěte si dále:

Víno a teplota skladování a podávání



Víte, jak správně víno degustovat?

Patříte mezi odborníky vína? A víte, jak správně víno degustovat? Degustace vína dnes už není zase taková věda, jaká se z něj mnohdy dělá. S degustací vína se nejčastěji setkáte v restauracích, ve vinárnách, ve vinném sklípku nebo dokonce ve vašem obývacím pokoji s rodinou či přáteli. V tomto článku se dozvíte, jak a v jakém pořadí ochutnávat vína červená, bílá, vína suchá nebo vína sladká. Zaměříme se tedy na správnou posloupnost ochutnávání vín.

Chcete si přečíst více informací o tom, jak správně víno degustovat? Přečtěte si dále:

Víte, jak správně degustovat víno

Jaké mýty a fakta s sebou nesou víno, láska a sex?

Víno je velmi často spojováno s láskou a sexualitou. O víně ve spojitosti s láskou a sexem se mluví, píše a dokonce i zpívá. Co je na tom ale skutečně pravda? Je víno opravdu takové afrodiziakum? Traduje se a dokonce je i vědecky dokázáno, že pití vína má pozitivní vliv na náš sexuální apetit. Jak je možné, že to tento lahodný mok dokáže?

Chcete si přečíst více informací o mýtech a faktech, které s sebou nese víno, láska a sex?

Víno, láska, sex - mýty a fakta

Přečtěte si také:

10 faktů, které o víně možná nevíte

Víno z lásky darované

Vybíráme víno na svatbu i narozeniny, pro ženy i pro muže

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

Co jste o vínu z Moravy možná nevěděli

Vzhůru na vinobraní

nebo přejděte rovnou do sekce vína v našem e-shopu

26.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Vše o víně - základní průvodce vína
Přihlášení Registrace