Víno a teplota skladování a podávání

Skladování a teplota podávání vína mají značný vliv na chuť vína a celkový gastronomický zážitek z jeho pití. Jinak řečeno, nesprávným skladováním a servírováním vína se můžeme o ledacos ochudit, a to my rozhodně nechceme!
Pojďme si tedy ve zkratce představit základní pravidla, jimiž byste se při zacházení s vínem měli řídit.

Jak skladovat víno

Teplota


stojanIdeální teplota pro skladování vína činí přibližně 12 až 13 stupňů Celsia a tu se snažte udržet i ve vaší vinotéce. Teplotní rozmezí může být širší, nicméně mělo by zůstat stálé a bez výkyvů. Na paměti je totiž třeba mít, že při vyšších teplotách víno rychleji zraje.

Světlo

Víno by nemělo být vystaveno přímému slunečnímu svitu, a proto jej určitě skladujte v temných a chladnějších prostorách.

Vlhkost vzduchu

Jak je známo, příliš vlhkosti způsobuje vznik plísní, následkem suchého vzduchu se zase víno odpařuje. Zlatou střední cestou je tak udržování vlhkosti v rozmezí 65 až 80 %.

Poloha vína

polohaVíno musí být skladováno ve vodorovné poloze, čímž zamezíte přísunu vzduchu a zabráníte jeho oxidaci, tedy znehodnocení vína.

Manipulace

S vínem nakládejte citlivě a šetrně a pokud možno jej ušetřete větším otřesům, jež se mohou rovněž negativně projevit na jeho kvalitě.

Jak servírovat víno


příslušenstvíPři podávání vína se neobejdete bez několika pomůcek na víno, které za výhodné ceny zakoupíte i v našem e-shopu: otvíráky na víno, nálevky na víno, zátky a špunty na víno, sklenice a karafy.
Správná teplota vína při podávání se v prvé řadě odvíjí od druhu vína. Obecně se můžete řídit tímto přehledem:
- lehká bílá vína: 7 až 10 ˚C
- plná bílá vína: 10 až 12 ˚C
- červená vína: 15 až 18 ˚C
- lehká červená vína, růžová vína: 10 až 13 ˚C
- šumivá vína: 4 až 7 ˚C

Kromě kvalitních skleniček určených výhradně pro víno (nikoli jiný alkohol) byste při rozlévání vína měli používat rovněž nálevky na víno, jež zamezují nepříjemným skvrnám na ubruse či na šatech. Zkušenější milovníci vína budou jistě chtít víno nejprve dekantovat, neboli odstranit sediment a provzdušnit jej. Potřebovat proto budou také dekantační karafu a nejlépe celý dekantační set.  

Přečtěte si, jak používat potřeby pro skladování a servírování vína:

Jak používat příslušenství pro víno - 2. nálevky na víno
Jak používat příslušenství pro víno - 3. dekantační trychtýře a karafy
Jak používat příslušenství pro víno - 4. sklenice na víno
Víte, jak správně degustovat víno?

20.02.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Víno a teplota skladování a podávání
Přihlášení Registrace