Poznejte nejlepší kombinace jídla a červeného vína

Víno a jídlo - K jakému jídlu se hodí červené víno?

Víte, jak kombinovat víno s jídlem? Najít správný soulad mezi pokrmy a víny není zrovna jednoduché. Při volbě vína hraje důležitou roli celá řada faktorů, například úprava pokrmu, použití surovin, koření, typ události, roční období, rozpočet a také osobní představy a zvyky.

Obecně platí, že čím delikátnější a jemnější pokrm, tím by měl být také zvolen jemnější druh vína. Jídla s výraznější chutí je vhodné kombinovat s chuťově plnějšími víny a naopak pro jídla s méně výraznou chutí se hodí jemnější vína. Jestliže si zvolíte ke své ostré pikantní omáčce lehké víno, v ústech vám vznikne nevýrazná tekutina a naopak když si zapijete dušenou šunku mohutným výrazným vínem, v ústech nebudete mít zrovna kulinářský zážitek.

Je tedy dáno pravidlo, že víno a pokrm musí vzájemně ladit, musí se vzájemně podporovat a doplňovat a ani jídlo a ani víno nesmí být v této kombinaci dominantní. Jedině tak docílíte nejlepší harmonie vztahu.

Co tedy platí. Slaná chuť posiluje pocit hořkosti. Naopak hořká chuť umocňuje kyselou. Dále sladká chuť zmírňuje kyselou, slanou a hořkou. Pokud spojíme dvě chutě, které se vzájemně doplňují, jen tak můžeme docílit požadované harmonie chuti.

Důležitou složkou, na kterou se při výběru vína soustřeďujeme, je samozřejmě použitá surovina, tj. maso, zelenina, příloha atd. Velmi důležitou ingrediencí je poté koření a v neposlední řadě charakter složení omáček. Není to žádný med, vybrat správné víno, že ano?

Existují nejrůznější kombinace a možnosti, jak si červené víno a pokrm opravdu vychutnat.

K jakému masu se hodí červené víno?

ledove vinoi
  • Vepřové maso - hodí se spíše mladší, plné červené víno jako je například Modrý Portugal.


  • Hovězí maso - hodí se vyzrálá, plná červená víno jako je například Cabernet Sauvignon.


  • Jehněčí maso - hodí se zralá, červená vína s příchutí lesního ovoce jako je například Merlot nebo Svatovavřinecké.


  • Zvěřina - hodí se plná, vyzrálá červená vína. Čím je maso tmavší, tím vyzrálejší červené víno jako je například Frankovka, Svatovavřinecké nebo Rulandské modré. Čím tučnější maso, tím volte raději mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.


  • Kachna - hodí se spíše mladší vína, volte spíše Modrý Portugal a Rulandské modré.

Sýry a červené víno

Vánoce
  • Plísňové sýry - hodí se spíše jemná, kořenitá mladá červená vína jako například Frankovka a Cabernet Sauvignon.
  • Niva a sýry s modrou plísní - hodí se spíše ke slámovým červeným vínům, volte například Rulandské modré.
  • Parmazán, čedar - hodí se spíše k mladým, ovocným červeným vínům jako například Frankovka.
25.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Poznejte nejlepší kombinace jídla a červeného vína
Přihlášení Registrace