Podávání portského vína



Jak servírovat portské víno, tak abyste si jej naplno vychutnali a zároveň vyhověli nepsaným pravidlům jeho podávání?

Myslet musíme především na výběr skleniček, správnou teplotu i načasování přípitku.

ledove vinoi

Z jakých skleniček podávat portské víno?

Ideální sklenice na portské víno má tulipánový tvar a její šířka se pohybuje někde mezi šířkou sklenice na bílé a sklenice na červené víno. Portské víno bychom měli nalévat do speciálních sklenic pro portské víno, které zakoupíte i v našem e-shopu.

Pokud máte návštěvu za dveřmi a víno v ledničce, servírujte portské ve sklenicích na bílé víno nebo sherry.

Při jaké teplotě podávat portské víno?

Zejména bílé portské víno bychom neměli pít příliš teplé, jinak zcela převládne silný alkohol a přebije chuť a buket vína.

Zatímco u bílého portského je ideální teplota servírování 8 až 14 stupňů, červené a zralejší portské lze servírovat i při pokojové teplotě, tj. okolo 17 stupňů.

Portské jako aperitiv, anebo digestiv?

Podávat portské na začátku nebo spíše na konci hostiny?

Vzhledem k výrazné chuti i vyššímu obsahu alkoholu se portské víno doporučuje spíše jako digestiv, tedy k čokoládovým desertům, sýrům, ořechům atd., na konci oběda či večeře. Pokud neplánujete chuťově velmi výrazný předkrm, hrozí, že portské kvality jídla zcela zastře.

Přečtěte si také:

V čem je tak proslulé portské víno - vyberte si pouze kvalitní portské!

Pro nejlepší portské již nemusíte jezdit za hranice Portugalska - Můžete ho mít již zítra!

nebo přejděte rovnou do sekce portská vína v našem e-shopu.

05.01.2016
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Podávání portského vína
Přihlášení Registrace