
Mezi nejznámější patří:

Šumivé víno Champagne
K výrobě Champagne se používají pouze povolené odrůdy - Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay. Vína Champagne vznikají pomocí "Méthode Traditionnelle", tj. proces druhotného kvašení v lahvi. Toto víno vlastní ochrannou známku a žádné jiné nesmí mít na etiketě název Champagne.
Šumivé víno Cava
Jsou to šumivá vína ze Španělska, která jsou vyrobena stejnou metodou jako Champagne. Na etiketě nesou název Cava, což je známkou garance kvality, místa původu hroznů a zaručených výrobních postupů. Znak Cavy je černá čtyřramenná hvězda či označení Cava. Toto víno bylo získáno zraním na kvasnicích a to po dobu 9 měsíců. Pro výrobu se používají lokální odrůdy, jako je Xarel-lo, Macebeo, Parellada atd.
Šumivé víno Crémant
Jedná se o alternativu šampaňského vína. Vyrábí se v ostatních regionech Francie a to stejnými postupy. Crémant je vyráběn klasickou metodou a zraje minimálně 1 rok. Aby víno dostalo označení Crémant, musí projít přes přesně vymezené apelace.
Přečtěte si také:
Vše o víně - základní průvodce vína
Proč se nebát nákupu vína na Internetu
Staňte se odborníkem - Víte, jaký je zásadní rozdíl mezi pravým šampaňským, sektem a perlivým vínem
Jak poznat kvalitní sekt a šampaňské?