Ledové víno je opravdu ledové - Co bychom o něm měli vědět

Naši milí vinaři.

Rozhodně nepatříte do skupiny žádných odborníků, i přesto si dáte skleničku dobrého vína. Víte, v čem je tajemství ledového vína? Ochutnali jste již takové víno?

Připravili jsme pro vás mini průvodce, který vám řekne všechno důležité, co je o ledovém víně nutné vědět. Tím myslím, jak se ledové víno vyrábí, jak ho servírujeme, nebo jaké jsou jeho základní charakteristiky a k jakému jídlu si ho nejvíce vychutnáme.



Co bychom měli o ledovém víně vědět!

Ledové víno je opravdu speciální víno, které vzniká za velmi zvláštních podmínek. Je to opravdová lahůdka, která se pije převážně ke sladkým dezertům a moučníkům.

Ledové víno je specifické hlavně pro střední Evropu a Kanadu, kde najdete nejvíce výrobců těchto vín. Jsou zde totiž nejvhodnější podmínky pro pěstování tohoto typu vína.

Ledové víno je typ přívlastkových vín, která se vyrábí ze zmrzlých hroznů. Sklízejí se při teplotě -7°C a více.

Typickými charakteristickými znaky těchto vín jsou:

  • víno s výrazným aroma
  • velmi sladké víno
  • nižší obsah alkoholu (8 až 9 %)
  • vysoký obsah zbytkového cukru

Všechna tato vína jsou sladká a velmi extraktivní.

Mají příjemné exotické aroma s tóny ovoce, dále lze hledat vůni medu, citrusů a maracuji.

Ledová vína mohou být bílá, červená i růžová.

Jak to vše začalo a odkud k nám ledové víno vůbec přišlo?

První historické poznatky ledového vína se objevují již v roce 1794 a to z oblasti Franconia, kdy přišel zřejmě nečekaný mráz. Ledové víno si získalo natolik velikou oblibu, že se začala pít opravdu ve velkém. Jeho výroba se tak rozšířila do většiny severských vinařských států. Vše se dělo v průběhu 20. století. Nejznámější výrobci ledového vína jsou hlavně Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a od roku 1983 Kanada.

V České republice se výroba tohoto vína také rozběhla a to v druhé polovině devadesátých let 20. století. Své označení "přívlastkové víno" oficiálně získala v roce 2000, kdy byla zařazena do vinařského zákona.

K jakým pokrmům se ledové víno nejvíce hodí?

Ledové víno a jídlo

Ledové víno není určeno pro každodenní pití, jde o skutečnou lahůdku. Doporučujeme si ho vychutnat ke sladkým dezertům, moučníkům a pokrmům. Jeho sladká chuť sladkou chuť neznásobí, ale spíše ji tlumí.

Rovněž si lze víno vychutnat jako aperitiv k sýrům s modrou plísní, je výborné k čerstvému ovoci. Nelze opomenout pokrmy z masa, vychutnat si ho můžete například ke kachním nebo husím játrům na medu.

Jak nejlépe podávat ledové víno?

Abyste si ledové víno maximálně užili, je důležité ho servírovat ve správné teplotě, která se pohybuje mezi 9 až 11°C. Vyšší teplota se už nedoporučuje, může tak dojít ke snížení kvality vašeho požitku.

Pro nejlepší požitek z ledového vína, ho servírujte v kvalitních sklenicích na víno.

V čem je tajemství výroby ledového vína?

Princip výroby ledového vína spočívá v dodržení teploty sklizně a lisování hroznů. Teplota nesmí být od sklizně po dobu lisování menší než -6°C. Hrozny nesmí během lisování v žádném případě rozmrznout. Po celou dobu výrobního procesu tak šťáva z hroznů neroztaje. Během lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Minimální hranice cukernatosti ledového vína je 27 stupňů.

Pěstování ledového vína je docela riskantní a náročný proces. Víno se musí nechat na keřích do prvních mrazů, s čímž mohou vzniknout problémy. Hrozny mohou být napadeny hnilobou, dále mohou být napadeny a poškozeny ptactvem, nebo je také ohrožují zloději.

Pro výrobu ledového vína se používají pozdní odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlaššký, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltínské zelené.

Všechna tato vína jsou velmi extraktivní a sladká, plní se do malých láhví (obvykle 0,2l nebo 0,375l). Složitý a náročný proces technologie výroby a vysoká kvalita tohoto vína se samozřejmě odrazí ve vysoké ceně.

Takže počítejte s tím, že si za toto víno trochu připlatíte.

Vyzkoušejte lahodná ledová vína, která rozhodně stojí za to!

Hledáte pro svou blízkou osobu opravdu skvost mezi víny?

Tak těmito víny rozhodně zabodujete! Tato vína jsou výjimečná a jsou skvělým a luxusním dárkem pro všechny ty, kteří milují víno. Pokud chcete někoho obdarovat, doporučujeme ledové víno v dárkové krabičce.

Nebo si chcete pouze vychutnat kvalitu a výjimečnost ledového vína v pohodlí domova?

Nabízíme opravdovou špičku mezi ledovými víny!

Ochutnejte bílé ledové víno Ryzlink vlašský z vinařství Dufek, bílé ledové víno Ryzlink rýnský z vinařství Dufek, nebo růžové ledové víno Cabernet Sauvignon z vinařství Čech.

Přečtěte si také:

10 faktů, které o víně možná nevíte

Vše o víně - základní průvodce vína

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

Pro všechny milovníky bílého vína - jak vybrat a jak servírovat?

Kvalitní červené víno - jak vybrat a jak servírovat

nebo přejděte rovnou do naší nabídky ledových vín v našem e-shopu.

27.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Ledové víno je opravdu ledové - Co bychom o něm měli vědět
Přihlášení Registrace