Jaké jsou 2 základní metody výroby kvalitního sektu

Výrobní proces sektu

Kvašení vína v láhvi - metoda "Méthode Champenoise"

Výrobní proces prochází dvojí cestou z vína. Ve většině případů jde o vína suchá a kyselejší. V první fázi dochází k lisování hroznů, tímto se zabraňuje vznik oxidantních látek a tříslovin. Klasickou a zároveň také původní metodou je kvašení vína v láhvi - ve Francizi jde o metodu "Méthode Champenoise". Tato metoda je metodou tradiční pro výrobu šumivých vín v oblasti Champagni a je založena na principu druhotného kvašení v láhvi.

Hrozny, které se vyznačují nižším obsahem cukrů a výraznou kyselinkou, se sbírají 100 dní po odkvětu. Je to právě doba, kdy má hrozen nejvyšší kvalitu. Hrozny jsou opatrně lisovány a do moštu jsou přidávány kvasinky. Následně probíhá první kvašení v kádích (v dubových sudech). Dochází k scelování a stáčení vína do láhví, do kterých je přidáván tirážní likér (směs třtinového cukru, kvasinkové kultury a starého vína). Láhev se pak uzavře korunkovým uzávěrem a uloží se do vodorovné polohy.

Další fází je druhotné kvašení, kdy vzniklý CO2 promění tiché víno ve víno šumivé. Víno poté vyzrává nejméně 9 měsíců a to před samotným odstraněním sedimentů. Kvasinky se rozkládají a obohacují víno o specifickou chuť a vůni.

Nejvyšší fáze výroby poté představuje setřásání sedliny na zátku, to znamená, že láhve jsou obrácené zátkou dolů, jsou nakloněné a každý den se přetřásají. Poté jsou hrdla láhve ochlazena. Po otevření láhve vystřelí zmrznuté sedimenty ven a tím končí fáze odkalení. Zbylý obsah láhve se doplní buď suchým vínem (tak vzniká šampaňská vína v kategorii brut nature), nebo se láhev doplní expedičním likérem (směs vína a cukru v kategorii extra brut až doux) - tímto je regulována sladkost výsledného vína. Ve výsledku jsou láhve uzavřeny korkovou zátkou a zabezpečeny drátěným košíčkem.

Metoda Charmat - kvašení v tanku

Druhou metodou je metoda charmat, což je kvašení v tanku. Tato metoda je z hlediska výrobních nákladů levnější a umožňuje vyprodukovat daleko větší objem. Charmatova metoda je jedna za nejrozšířenějších metod a produkuje velmi lehká, jemná šumivá vína. Tato metoda je založena na principu druhotného kvašení vína v nerezových ocelových tancích, z nichž je kapalina stáčena do láhví pod tlakem. Výroba je rychlejší a trvá pouze několik týdnů. Pro tuto metodu se používají odrůdy, které jsou levnější, ne jak je tomu u Pinot noir či Chardonnay.

Přečtěte si také:

Vše o víně - základní průvodce vína

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

Jak poznat kvalitní sekt a šampaňské?

Jak vybrat opravdu kvalitní sekt

Chcete si zakoupit opravdu kvalitní sekt - Zapomeňte na laciné pití a ochutnejte kvalitu.

V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské

nebo přejděte rovnou do sekce sekty v našem e-shopu

27.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Jaké jsou 2 základní metody výroby kvalitního sektu
Přihlášení Registrace