Jak vybrat opravdu kvalitní sekt

Sekt patří do skupiny šumivých vín a patří mezi velmi oblíbené alkoholické nápoje. Nejenom o Vánocích či Silvestrovských oslavách, ale také při různých rodinných oslavách či svátečních událostech si mnozí lidí připíjejí a bouchají "šáňa", až někdy odpadávají kousky omítky ze stropu. "Šampáňa", jak jim mnozí lidé říkají, ve většině případů nejsou ta pravá šampaňské a v těchto případech může jít o sekt.

V článku V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské jsou zmíněné zásadní rozdíly mezi šampaňským vínem a sektem, navíc jsou zde šumivá vína rozděleny.

Sekty jsou vyráběny primárním či sekundárním kvašením vína nebo moštu. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných láhvích s korkovým či plastovým uzávěrem, který lze tlakem sektu z láhve vytlačit.

Označení "sekt" je převzato z Německa, kde bylo používáno již v 18. století. Často je sekt tedy zaměňován s názvem "šampaňské víno", což není to samé. Tímto názvem se mohou nosit pouze vína, které jsou z francouzské oblasti Cahmpagne. Svou ochrannou známku si získala v roce 1908.

Jak si nejlépe sekt vychutnáte?

ledove vinoi

Požitek ze samotné skleničky tohoto lahodného šumivého vína si vychutnáte nejlépe tak, když si ho necháte velmi dobře vychladit a ke konzumaci použijete správné skleničky na sekt. Sklenička na sekt je úzká, ve které perfektně vynikne perlení a aroma vína. Šumivé víno si nechte vychladit na teplotu v rozmezí od 5 až 7°C. Chystáte-li se sekt otevřít, dbejte zvýšené pozornosti, neboť tlak může zátku vyhnat rychlostí až 300 km za hodinu. Vychlazený nápoj nalévejte do nakloněné sklenice tak, aby víno stékalo po její stěně, víno tak bude méně pěnit. Víno nalévejte nadvakrát, nejdříve trochu, jakmile se víno ve sklenici uklidní, dolijte další část.

Rozdělení sektů podle obsahu cukru:

Sekty rozdělujeme do skupiny podle obsahu cukru a to na:

  • Brut nature - přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
  • Extra brut - zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
  • Brut - tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
  • Extra sec / Extra dry - zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
  • Sec - suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
  • Demi-sec - polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
  • Doux - sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr

Výrobní proces sektu

Zajímá vás více informací o tom, jaké metody se používají při výrobě sektu? Přejděte na Jaké jsou 2 základní metody výroby kvalitního sektu

Jaké jsou kategorie šumivých vín?

Jak už bylo více rozepsáno v článku V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské, šumivá vína se dělí na tyto kategorie:

Šumivá vína bez přívlastku

Jde o typicky šumivá vína bez dalších přívlastků, ve výsledném produktu je nejméně 9,5% alkoholu.

Jakostní šumivá vína - sekty

Jsou o stupeň výše než předchozí kategorie, jsou vyráběny prvotním nebo druhotným kvašením jakostního nebo stolního vína, ve výsledném produktu je nejméně 10% alkoholu.

Vánoce

Jakostní šumivé víno stanovené oblasti - sekt s.o.

Evropská unie zpřísnila výslednou dobu zrání, což posunulo sekty na další úroveň. K výrobě kupáže byly použity hrozny sklizené ve stejné vinařské oblasti vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti.

Pěstitelský sekt

Šumivé víno zařazené SZPI do této kategorie.

Aromatická jakostní šumivá vína a aromatická jakostní šumivá vína stanovené oblasti s.o.

Aromatická jakostní šumivá vína se vyrábějí kvašením prvotní kupáže pouze některých odrůd. Používají se pouze zákonem stanovené odrůdy, jako jsou Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau nebo Tramín červený. K výrobě kupáže byly použity hrozny, které jsou sklizené ve stejné vinařské oblasti z vinic, které jsou vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti, výroba vína proběhla ve vinařské oblasti, v nichž byly hrozny sklizeny. Hotový produkt má obsah alkoholu nejméně 6%, minimálně však 10% celkového alkoholu.

Perlivá vína dosycené oxidem uhličitým a perlivá vína jakostní

Další kategorií vín jsou perlivá šumivá vína, která jsou vyrobena ze stolního vína, jakostního vína s.o., či z produktů vhodných k získávání stolního či jakostního vína s.o.. Perlivá vína dosycená oxidem uhličitým má skutečný obsah alkoholu nejméně 7% a celkový obsah alkoholu má nejméně 9%. Jakostní perlivá vína jsou produkovaná z hroznů, které se sklízejí ve stejné vinařské oblasti, z vinic vhodných pro jakostní víno stanovené oblasti.

ledove vinoi

Tipy na kvalitní sekty

Chcete si pořídit opravdu kvalitní sekt? Vyzkoušejte sekty od našich významných dodavatelů. Zapomeňte na laciné pití a ochutnejte kvalitu.

V našem e-shopu Potreby-pro-vina.cz můžete ochutnat tyto kvalitní sekty.

Přečtěte si také:

Vše o víně - základní průvodce vína

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

Jak poznat kvalitní sekt a šampaňské?

V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské

Jaké jsou 2 základní metody výroby kvalitního sektu

Chcete si zakoupit opravdu kvalitní sekt - Zapomeňte na laciné pití a ochutnejte kvalitu.

nebo přejděte rovnou do sekce sekty v našem e-shopu

26.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Jak vybrat opravdu kvalitní sekt
Přihlášení Registrace