Jak používat příslušenství pro víno - 3. dekantační trychtýře a karafy

V seriálu Jak používat příslušenství pro víno najdete rady a doporučení, jak zacházet s otvíráky, dekantačními karafami, nálevkami a dalšími potřebami pro víno. Přestože jsou články určeny především domácím milovníkům vína, užitečné tipy v nich najde nejeden začínající číšník.

Ve třetím díle si vysvětlíme, co je to dekantace, proč ji provádíme, které pomůcky jsou k ní zapotřebí a jak víno správně dekantovat.

Co je to dekantace vína?

KarafaTermínem dekantace vína rozumíme přelévání vína z láhve do dekantační karafy, džbánu či jiné dekantační nádoby. Tato drobná operace by měla předcházet degustaci nejen v restauracích, ale též při domácím stolování, kde vám postačí dekantační karafa a tento dekantační set vybavený nálevkou, kroužkem na hrdlo láhve, dekantačním trychtýřem, sítkem pro zachycení vinného kamene a ořezávátkem.

Důvodů pro dekantaci je totiž hned několik.

Proč dekantace vínu prospívá?

Jak víno stárne, tvoří se v láhvi usazeniny a sediment, které odstraňujeme právě s pomocí dekantace. Činíme tak i přesto, že se v případě usazenin a kalu rozhodně nejedná o známky nekvalitního vína, nýbrž o důkaz jeho vyzrálosti, a tím i zajímavých chuťových vlastností.

Aby se naplno rozezněly (u starších vín hovoříme o probuzení) látky tvořící buket vína, nechává se víno takzvaně vydýchat. I víno potřebuje k seberealizaci trochu toho času, prostoru a vzduchu.

A právě vzduch, prostor a čas vínu dávají dekantační karafy, jejichž tvar poskytuje širší hladinu.

Dekantace vína je důležitou součástí servírování vína, o kterou by bylo škoda vás i vaše hosty ochudit!

Které víno dekantovat a které ne?

Dekantaci vyžadují zejména láhvově zralá červená vína, a to právě kvůli koncentraci sedimentu a kalu.

Mladší červená vína, do pěti let věku, dekantujeme spíše za účelem jejich provzdušnění a rozeznění dosud mlčících tónů jejich buketu.

Dekantace však každému vínu spíše prospěje, a je-li prováděna správně, určitě mu neuškodí. (Mladší bílá vína ovšem dekantovat nutné není.)

Jak a čím dekantovat víno?

KarafaCo budu k dekantaci potřebovat?

Před dekantací si přichystejte láhev vína určeného k podávání, dekantační set, dekantační karafu a ideálně svíčku (její funkci si vysvětlíme níže).

Kdy víno dekantovat?

Obecně platí, že starší vína dekantujeme těsně před podáváním. Mladší vína pak postačí dekantovat dvě až tři hodiny před servírováním.

Dekantace ve 4 krocích

ledove vinoi

1. na stůl postavte dekantační karafu, na kterou nastavte dekantační trychtýř (součást dekantačního setu), a zapalte svíci. Její světlo pomáhá odhalit případný kal a sedimenty.

2. dekantační karafu nejprve tzv. zavíníme, tj. seznámíme ji s podávaným vínem. A to tak, že do ní nalijete trochu vína, zakroužíte, aby víno přišlo do styku s celou plochou karafy, a nakonec víno přelijete nazpět do láhve.

3. na láhev nasaďte nálevku, na dekantační trychtýř zase sítko na vinný kámen

4. láhev nakloňte a pomaličku víno přelévejte z láhve do trychtýře. Spěchem a prudkým zacházením s láhví byste rozvířili sedimenty, jež se mohou dostat do karafy, čímž by dekantace přišla vniveč. S pomocí světla svíce hlídejte, abyste kromě vína nedekantovali také usazeniny a kal ze dna láhve.

Přečtěte také:

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

Víno z lásky darované

Jak používat příslušenství pro víno - 1. otvíráky na víno

nebo přejděte do kategorie sklenice a karafy v našem e-shopu

28.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Jak používat příslušenství pro víno - 3. dekantační trychtýře a karafy
Přihlášení Registrace