Dělení vína pro úplné začátečníky - část 2. víno podle zbytkového cukru neboli cukernatosti

Bílé vínoJe pro vás svět vína stále ještě terra incognita, země neznámá, kterou byste rádi prozkoumali? Chcete se konečně dovtípit, v čem spočívá rozdíl mezi suchým a polosuchým vínem, proč je Tramín červený bílé víno, co je to kabinet a co znamenají všechny ty další podivné šifry, které čteme na vinětě lahve?

Pro každého, kdo se chce ve světě vína zorientovat, je určen náš seriál, v němž si postupně představíme a rozdělíme vína podle barev, odrůd, třídy a dalších kritérií.

V druhém díle se něco dozvíte o rozdělení vín podle tzv. zbytkového cukru. Po přečtení článku vám budou jasnější rozdíly mezi suchým, polosuchým či sladkým vínem.

Dělení vína podle zbytkového nezkvašeného cukru

?A dáte si suché, nebo polosuché?? odpoví vrchní na vaši žádost o dvě deci bílého.

?Polosuché,? odpovíte po chvilce váhání, během níž si uvědomíte, že své rozhodnutí vlastně nemáte o co opřít.

V čem vlastně spočívá hlavní rozdíl mezi suchým, polosuchým, polosladkým a sladkým vínem? V množství tzv. zbytkového cukru ve víně, které ovlivňuje výslednou sladkost vína a dotváří jeho chuť.

Tak jednoduché to ale zase není, takže hezky popořádku.

Zbytkový cukr a cukernatost neboli dělení vína podle cukernatosti

Mluvíme-li o cukru v kontextu vína, setkáváme se se dvěma termíny ? cukernatostí hroznů a zbytkovým cukrem. Jedná se o dvě zcela rozdílné hodnoty, které si nesmíme plést.

Cukernatost se týká množství cukru ve vylisované šťávě, tj. v moštu z vinných hroznů. Čím déle nechá vinař hrozny vyzrávat na vinici, tím vyšší dosáhnou cukernatosti, což se projeví na lepší kvalitě vína.

Koncentrace cukru ve šťávě z hroznů, zkráceně cukernatost, se měří ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM) a je základem pro klasifikaci vína podle třídy, jíž se budeme věnovat v dalším díle.

Zbytkový cukr je cukr, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvašení, a proto zůstává ve víně a ovlivňuje jeho sladkost, potažmo i chuť a buket.

Zbytkový cukr měříme v gramech na litr a právě podle jeho obsahu členíme tichá vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Pojďme si na ně posvítit zblízka.

Suchá vína

VínoNejméně sladká vína s maximálním obsahem 4 gramy zbytkového cukru na litr. Tato vína se proto vyznačují kyselejší, říznou chutí a zvláště jako bílá vína výborně osvěží.

Při podávání vína pamatujeme, že suché víno by mělo předcházet vínům sladším.

K typickým odrůdám patří SauvignonRyzlink rýnský či Rulandské šedé.

Polosuchá vína

VínoJak jste možná zakusili sami, polosuché víno je sladší než suché, ale ne až tak sladké jako sladké víno. Obsah zbytkového cukru se totiž u polosuchého vína pohybuje v rozmezí 4,1-12 gramů na litr.

Bílá, červená i růžová polosuchá vína se vyznačují vyšší koncentrací alkoholu a výraznějším buketem. K typickým odrůdám patří Muškát moravský nebo Tramín červený.

Vinou menší obeznámenosti občas zaměňujeme polosladké víno za polosuché. Rozdíl je přitom opravdu výrazný.

Polosladká vína

VínoAž 45 gramů zbytkového cukru na litr, které mohou polosladká vína obsahovat, je výrazně odlišuje od vín polosuchých s maximem 12 gramů na litr.

Sladká a polosladká vína se v průměru těší větší oblibě mezi ženami.

V nabídce našeho e-shopu najdete velmi kvalitní polosladká vína s přívlastky výběr z hroznů či pozdní sběr.

Sladká vína

VínoAby bylo víno možné označit jako sladké, musí obsahovat alespoň 45 gramů zbytkového cukru na litr. Tedy dost na to, aby rozdíl mezi polosuchým a sladkým vínem rozpoznal i nezkušený konzument.

Sladká vína jsou zpravidla vyráběna z velmi sladkých, tj. dlouho uzrálých hroznů. I proto mezi nimi dominují přívlastková vína, včetně specialit v podobě slámového a ledového vína. Patří sem také oblíbená vína Tokaj, Pálava či Furmint.

Sladká vína vyniknou se sladkými pokrmy, dezerty, tučnými jídly či jako doprovod ostré asijské kuchyně.

Sladkost vína a její vliv na oblibu vína

Možná jste se setkali s názorem, že suchá vína jsou honosnější a zaslouží si pozornost a úctu, zatímco sladká vína patří masovým konzumentům, tedy hlavně ženám a úplným diletantům v oblasti vína. Podobné pravdy již zdaleka zavánějící nemístnou paušalizací klidně vpusťte jedním uchem tam a druhým ven.

Popularita bílých a červených, sladkých a suchých vín se ve skutečnosti spíše cyklicky střídá. Zatímco dříve byla suchá vína ceněna nad sladká, poslední dobou se misky vah vystřídaly a na piedestal oblíbenosti se dostávají výjimečná vína ledová, slámová a další sladká přívlastková vína.

To vás ale nemusí nijak znervózňovat! Kvalitní vína totiž najdeme napříč všemi kategoriemi.

Naše závěrečná rada proto zní: vyzkoušejte postupně jednotlivé druhy vín a podle vlastní chuti najděte svého favorita!

Kvalitní přívlastková vína pro vaši degustaci zakoupíte na potreby-pro-vina.cz!

27.08.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Dělení vína pro úplné začátečníky - část 2. víno podle zbytkového cukru neboli cukernatosti
Přihlášení Registrace