Chcete se napít opravdu kvalitního šampaňského - Rady a tipy, jak vybrat kvalitní šampus

Šampaňské patří do skupiny šumivých vín. Jde opravdu o kvalitní pití, které se hodí otevřít při jakékoliv významné události. Nejenom o Vánocích či při oslavě Nového roku, ale také při různých rodinných oslavách či svatbách si mnozí z nás vychutnávají tento lahodný nápoj.

Důležité je pamatovat na to, že pravé šampaňské víno nese označení "Champagne" a může se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato oblast se nachází v severovýchodní Francii. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve státu chráněného místo jeho původu (PDO).

Co se v tomto článku dozvíte:

Kam až sahá historie šampaňského?

Vinná réva, ze které se vyrábí šampaňské víno, se v kraji Champagne (z latinského slova Campus, tj. pole) pěstovala již v roce 79, tedy ještě mnohem dříve, než šampaňské víno vůbec vzniklo. Vinná oblast Champagne se nachází ve Francii.

Historie říká, že v 5. století tudy prošel vůdce Hunů Attila, který mířil na Paříž, aby ji vyplenil. Ve 14. století tu proběhla stoletá válka a v 17. století válka třicetiletá. V Chamapgne se pěstovalo nejen víno, ale začal se zde těžit i vápenec. Lomy s až 90 metrovými hlubokými křídovými sklepy a chodbami byly opuštěné, a proto se později toto místo stalo ideální pro výrobu šampaňského vína, které zde dozrává.

Historie šampaňského vína je spletitá, traduje se totiž, že bublinky ve víně objevil benediktýnský mnich Dom Pérignon. Ten ho objevil ale náhodou a to při převozu vín z Francie a Anglie. Během této cesty došlo k druhotnému kvašení, při kterém ve vínu vznikly bublinky. Nejprve nebyl z bublinek ve víně příliš nadšený, nicméně si začal uvědomovat jejich potenciál. Pro tento druh vína zesílil láhve a korkové zátky. Navíc vybavil zátky provázky. Šampaňské si v 17. století oblíbili Britové, později se však tato obliba rozšířila do celého světa.

Mezi nejvýznamnější město kraje Champagne-Ardenné patří Remeš, které leží v Pařížské pánvi asi 150 km na severovýchod od Paříže. Město Remeš se stalo centrem pro výrobu šampaňského, hned za ním následuje město Epernay. Nicméně mezi těmito městy je hlavním městem regionu pro pěstování šampaňského Châlons-en-Champagne.



Výroba šampaňského

Šampaňské víno se vyrábí procesem, kdy se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vznikne oxid uhličitý. Pro výrobu šampaňského platí striktní pravidla. Jedním z nich je striktní výběr odrůdy.

Jedná se o tuto kombinaci odrůd:

Chardonnay

Odrůda Chardonnay se vyznačuje jemným aroma, a zároveň výraznou kyselinkou. Zraje velice pomalu a přináší svěží květinové a ovocné tóny.

Pinot Noir

Odrůda Pinot Noir přináší aroma vyzrálého ovoce, čímž dává šampaňskému potřebnou sílu a tělnatost.

Pinot Meunier

Třetí odrůdou je Pinot Meunier, která je v šampaňském zastoupena větším dílem, nemá však příliš veliký potenciál zraní. Toto šampaňské víno je doporučováno konzumovat ještě mladé. Má ovocné aroma a intenzivní buket na vrcholu. Tato odrůda patří do skupiny Pinot ? Rulandské, avšak nikdy tak u nás nebyl pojmenován. Této odrůdě se také říká "Mlynářka" a to díky jeho vzhledu, jakoby pomoučených mladých listů a výhonků.

Zásluhu si však získal Dom Pérignon, kterému se podařilo namíchat různé odrůdy vín a to za účelem zvýšení výsledné kvality tohoto lahodného nápoje.

Producenti šampaňského vína

Ve vinařské oblasti Champagne existuje mnoho, asi přes tisíc, producentů šampaňských vín. Většinou to funguje tak, že někteří pěstitelé pěstují pouze vinnou révu, hrozny pak prodávají přímo do šampaňských domů, kde se vína lisují, dále procházejí první fermentací, poté procházejí scelováním a po přidání kvasinek a třtinového cukru vína zrají v hlubokých a dlouhých křídových sklepech, ve kterých se víno rozvíjí a druhotným kvašením v nich vznikají bublinky.

ledove vinoi

Cena šampaňského

Jak poznat pravé šampaňské? Pravé šampaňské poznáte také podle toho, že jeho cena je úplně někde jinde, než například sekt. Cena šampaňského začíná zpravidla někde od 500 korun a výše.

Ročníkové a neročníkové šampaňské víno

Šampaňské se dělí na neročníkové a ročníkové:

Šampaňské víno ročníkové

Ročníková vína jsou typická tím, že mohou být směšovány různých odrůd vína a vinic, která však musí pocházet ze stejného roku. Tyto vína mají veliký potenciál a vypovídají o svých charakteristikách konkrétního roku. Pro výrobu jsou použity výjimečné ročníky odrůd.

Statistiky říkají, že minimálně tři ročníky z deseti mají nejlepší podmínky pro to, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské.

Na trhu je k dostání také šampaňské Rosé (růžové), které může být jak ročníkové, tak neročníkové. Jak vznikne tedy pravé růžové šampaňské? Na rozdíl od bílých vín je výroba Rosé daleko složitější a časově náročnější. V oblasti Champagne se používají dvě metody. První metoda je ta, kdy se do bílého vína přidá malé procento nešumivého červeného vína. Druhá metoda je daleko pracnější, dochází k pečlivé kontrole kontaktu slupek modrých hroznů z odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier s moštem. Šampaňské Rosé, vyrobené první metodou, což je přidáním malého množství červeného vína, má daleko silnější aroma po červeném ovoci. Dále se ve skupině ročníkových šampaňských objevuje Blanc de Blancs, které může být i neročníkové. Pro jeho výrobu se používá odrůda Chardonnay, která dává tomuto vínu lehčí a květinové tóny. Tato odrůda má obrovský potenciál pro zraní, proto jsou vhodná pro archivaci.

Šampaňské víno neročníkové

Neročníková šampaňská vína vznikají tak, že jsou před druhotným kvašením směšovány z rezervních (starších) vín různých ročníků, různých odrůd i různých vinic. Tyto šampaňská nejsou příliš vhodná pro archivaci, a to převážně proto, že jsou vyrobena z archivních vín, třeba až deset let starých. Výjimkou jsou vína jako například Blanc de Blancs (bílé z bílých), toto víno je vyrobeno pouze z odrůdy Chardonnay. Dále je Blanc de Noirs (bílé z černých), toto víno je vyrobeno pouze z Pinotu Noir a Pinotu Meunier. Další je Cépage Meunier, který se vyrábí pouze z Pinotu Meunier.

Šampaňské víno se dělí podle obsahu cukru

ledove vinoi

Šampaňské rozlišujeme:

  • Brut nature - přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
  • Extra brut - zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
  • Brut - tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
  • Extra sec / Extra dry - zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
  • Sec - suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
  • Demi-sec - polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
  • Doux - sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr

Tipy na pravé šampaňské

Chcete si pořídit opravdu pravé šampaňské? Zapomeňte na laciné pití a ochutnejte kvalitu.

V našem e-shopu Potreby-pro-vina.cz můžete ochutnat tyto šampaňské:

Šampaňské Premier Cru Brut, Vinařství Autréau

Ochutnejte toto lahodné šampaňské nazlátlé barvy, které v sobě nese narůžovělé odlesky. Jeho aroma přináší tóny čerstvého, zralého ovoce, stejně tak převahují lískové ořechy a sušené ovoce. Toto šampaňské se skvěle hodí nejen pro všechny významné události, ale také si ho lze vychutnat v poklidu domova.

Šampaňské Premier Cru Rose Brut, Vinařství Autréau

Výraznou chutí tohoto šampaňského je černý rybíz a ostružiny. V buketu najdete grapefruit a meloun, což přináší pro jeho konzumenta silný a dlouhotrvající prožitek. Ideální je toto šampaňské vychutnat s nějakým výborným dezertem.

Přečtěte si také:

10 faktů, které o víně možná nevíte

Vše o víně - základní průvodce vína

Víno z lásky darované

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

Co jste o vínu z Moravy možná nevěděli

V čem je tak proslulé portské víno - vyberte si pouze kvalitní portské!

Jak poznat kvalitní sekt a šampaňské?

V čem jsou tak proslulá šumivá vína - jejich dělení, rozdíly a tipy na kvalitní sekt a šampaňské

Jak vybrat opravdu kvalitní sekt?

nebo přejděte rovnou do sekce šampaňské v našem e-shopu

25.03.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky Chcete se napít opravdu kvalitního šampaňského - Rady a tipy, jak vybrat kvalitní šampus
Přihlášení Registrace