5 mýtů o růžovém víně aneb nenechte se opít ryšákem



Růžové víno, neboli rosé, si nabývá na popularitě jak u ostřílených znalců vína, tak u jeho občasných konzumentů z celého světa. Pokud jste si však mysleli, že je růžové víno pouhým módním výstřelkem posledních let, mýlíte se. A stejně tak jste na omylu, máte-li za to, že jeho růžovo-oranžová barva je výsledkem smíchání hroznů bílých a červených odrůd.

A protože zmýlená neplatí, v tomto článku uvedeme na pravou míru 5 nejrozšířenějších mýtů, které panují o růžovém víně!

1. Růžové víno se vyrábí smícháním červeného a bílého vína

Ačkoli tato domněnka z laického pohledu dává smysl, růžové víno se v naprosté většině vyrábí z modrých hroznů, jejichž rmut (rozemleté hrozny) se nechává jen krátce uležet, čímž dojde k charakteristickému zabarvení.

K typickým odrůdám, z nichž se na Moravě růžová vína vyrábějí, patří mj. Frankovka, Zweilgeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon, jež si neváhejte objednat v našem e-shopu!

2. Růžové víno se rodí jako červené a žije jako bílé víno

Další rozšířené rčení říká, že se růžové víno rodí jako červené víno, ale žije jako víno bílé. Je však pravdivé jen zčásti. Pro výrobu růžového vína je zásadní naležení rmutu z modrých hroznů po dobu pouhých 4 až 6 hodin, kdy se uvolní pouze menší množství červeného barviva. Teprve zbývající část výroby je víceméně totožná s výrobním postupem bílého vína.

Za svoji charakteristickou mladost a osvěžující chuť tedy růžové víno vděčí především krátkodobé maceraci.

3. Růžové víno je vhodné k archivaci

Vánoce

Naopak - růžová vína, stejně jako vína kořeněná a perlivá, k dlouhodobé archivaci doporučit rozhodně nelze, neboť jejich chuť i buket bývají v nejlepší kondici od 1 do 2 let od sklizně a poté klesají.

4. Růžové víno jako módní záležitost posledních let

Popularita rosé stoupá jak doma, tak ve světě. Ve Francii růžové víno několikrát vytlačilo v roční spotřebě bílé víno na 2. příčku, produkce růžového vína jde nebývale nahoru též ve Spojených státech a v Austrálii.

Za rostoucí oblibou rosé stojí nejen jeho osvěžující kvality, ale též kult mladosti, "romantické" jméno i zbarvení, stejně jako zvyšující se počet soutěží a přehlídek růžových vín.

První zmínky o vínu narůžovělé barvy nacházíme již u Hyppokrata, tj. z období zhruba 400 let př. n. l. V českých zemích se počátky výroby růžových vín datují do 16. století. Přesto: název růžové víno u nás nemá dlouhou tradici a teprve nedávno vystřídal lidová pojmenování "ryšák" či "růžák".

5. Růžové víno jedině v létě

ledove vinoi

Míchané drinky s melounem, jahodami či malinami, jakož i vinný střik se u mnoha lidí bez růžového vína už neobejdou. Lehkost a snadná poživatelnost rosé jakoby jej předurčovala k požívání v horkých letních měsících.

Bylo by ale chybou omezovat se v jeho pití pouze na pár měsíců v roce. Zejména sladší růžová vína si dozajista vychutnáte i v zimě, což platí zvláště o tomto ledovém víně Cabernet Sauvignon 2011 od Vinařství Čech.

Kvalitní růžová vína různých odrůd od renomovaných moravských vinařů objednávejte za internetové ceny v e-shopu www.potreby-pro-vina.cz!


Přečtete si také:

10 faktů, které o víně možná nevíte

Vše o víně - základní průvodce vína

Proč se nebát nákupu vína na Internetu

nebo rovnou přejděte do kategorie Růžová vína na našem e-shopu.

08.04.2015
ZpětVšechny články
Mohlo by Vás zajímat
Perfegi
0 ks zboží
Cena: 0 Kč
Proč nakoupit u nás?
Sledujte nás
facebook google+
Vinařství

Značky

Odběrné místo
Provozní 5492/3
722 00 Ostrava-Třebovice
+420 724 024 086
info@potreby-pro-vina.cz
Vína a doplňky k vínům Novinky 5 mýtů o růžovém víně aneb nenechte se opít ryšákem
Přihlášení Registrace